Timo Virtala

Hehkulamppuhuijaus & tuotteiden suunniteltu vanheneminen

Ilmiö nimeltä suunniteltu vanheneminen on nyky-yhteiskuntamme rakenteellisten ongelmien ytimessä: jotkut tuotteet, kuten alla olevassa dokumentissa esitelty hehkulamppu, ovat kysynnän varmistamiseksi suunniteltuja kestämään vain tietyn ajan.

Light bulb conspirancy -dokumentin katsomisen jälkeen ei tule hehkulamppuja ikävä. Dokumentin mukaan 1920-luvulla hehkulamput kestivät 2 500 tuntia, nykyisin vain 1 000. Syynä oli vuonna 1924 hehkulampun tuottajien kesken solmittu sopimus, jonka tavoitteena oli lyhentää hehkulamppujen ikää. Dokumentissä esitetään lukuisia todisteita sopimuksen olemassaolosta, ja kerrotaan muun muassa kalifornialaisen paloaseman katossa palavasta, ennen mainitun sopimuksen laatimista valmistetusta hehkulampusta, joka on ollut päällä yhtäjaksoisesti yli sata vuotta.

Hehkulamppujen katoaminen Euroopan Unionin markkinoilta ei kuitenkaan valitettavasti millään muotoa poista itse ongelmaa, vaan ilmiö on olemassa myös sukkahousuissa, tulostimissa, kännyköissä ja monissa muissa kulutustuotteissamme. Tilannehan on tuttu hyvin monille meistä: tulostin ilmoittaa, että on huollon aika, mutta huoltoliikkeessä todetaan, että huolto maksaa enemmän kuin uuden ostaminen. Valmistajien tavoitteena ei ole kestävien tuotteiden tuottaminen, vaan kuluttajien innostaminen ostamaan mahdollisimman usein uusia malleja.

Tilanteen korjaamiseksi tarvitaan toimia sekä kuluttajilta että poliitikoilta. Meidän kuluttajien tulee levittää keskuudessamme tietämystä ilmiön olemassaolosta, välttää suunniteltua vanhenemista harjoittavien yritysten kanssa asiointia ja suosia kestävämpiä tuotteita valmistavia yrityksiä. Vielä suurempi vastuu on tälläkin kertaa poliitikoilla, joiden tulisi lainsäädännöllä ja verotuksella tehdä suunniteltu vanheneminen nykyistä vaikeammaksi ja taloudellisesti kannattamattomaksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

Energiansäästölamppuni ovat loistaneet jo 5 vuotta vaihtamatta :) Myöskin puhelimeni, Galaxy S2, on toiminut hyvin jo yli kolme vuotta vaikkakin sen akku olisi vaihdon tarpeessa.

Ehkei jokaista tuotetta suunnitella vanhenemaan kuten muita.

Hannu Töyri

Minulla eo ole kestänyt eteisessä 2 vuotta kauenpaa, mutta hehkulamppu olohuoneessa 7-8v. Olisiko syy rasiassa?

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

"Olisiko syy rasiassa?"
Missä "rasiassa" epäilet olevan aiheen ja kumpaan asiaan ?

Hannu Töyri Vastaus kommenttiin #9
Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen Vastaus kommenttiin #15

Tämä sattu silmään lähinnä sen takia että keikkatöissä oleva sähkömies joka korjailee näitä kotiemme sähköasennuksia joutuu tuohon kysymykseen ottamaan kantaa viikottain. Yleensä se alkaa sillä että "meidän tuossa ja tuossa valaisimessa on lamppu kestänyt isältä pojalle ja tuossa toisessa täytyy vaihtaa kolmekin samana vuonna , että kyllä varmaan on jotain vikaa nyt verkossa tai virrassa". Asiaa kun tutkitaan niin yleensä sellaista lamppua polttavaa vikaa ei löydy (mikähän se edes voisi olla,ehkä sitten 400V:n jännite) mutta sitten löytyy se paketti mistä niitä usein vaihdettuja lamppuja on otettu ja se on mallia "eurolla koko tusina". Kun on ostettu se tusina ja sitten siitä vaihdetaan peräkkäin samasta paketista niin tilanne ei parane ennenkuin se koko tusina on käytetty ja maltetaan ostaa uusia ehkäpä jopa toisen valmistajan lamppuja. Ja siinä toisessa valaisimessa oli alupitäen sattunut olemaan kestävämpi lamppu.
Eli "hirveitä" eroja on lamppujen valmistuserien välillä ja jos ostat koko repullisen niitä jotka sattuvat olemaan "heikkoja" niin ei se vika korjannu ennenkuin lamput loppuvat.
PS.
Pitävät tietysti sitä sähkömiestä tyhmänä kun tämmösiä luennoi ja sitten narisevat kun se raukka yrittää keikkalappuaan kuittauttaa kun ei mitään vikaa löytänyt eikä mitään oikeita töitä edes tehnyt ja niinhän se luultavasti onkin.
Eihän se huono ole tuokaan kahen vuojen kestoikä eteisen valaisimessa,valaisimen malli kyllä vaikuttaa kestoikään huomattavasti juuri sen kautta että kuinka kuumana lamppu siellä valaisimessa käy.

Hannu Töyri Vastaus kommenttiin #17

Ostin tosi halvalla saiturinpörssistä 60 ja 40W lamppuja kymmenen paketin ja ne on kyllä kestänyt vuosia vaihdon jälkeen, mutta nuo energialamput huonommin eteisessä jossa on kaksi plafondia katossa, mutta uskon sinua - ihmettelin vain miten nämä energialamput voi olla niin edullisia kuin niitä on mainostettu.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Tulostimessa ei kyllä tarvitse edes huoltoa odottaa: uudet mustesäiliöt maksavat enemmän kuin uusi tulostin musteineen.
Myyjät yrittävät huonolla menestyksellä perustella tätä sillä, että kaseteissa on enemmän tai vähemmän mustetta. Uskon selityksen heti, kun tulostinvalmistaja maksaa minulle musteesta enemmän kuin kalleimmasta hajuvedestä.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Suomalaisten käytössä olevat autot ne vasta kestävätkin. Liikennekäytössä olevien henkilöautojen keski-ikä on jo yli 11 vuotta.

http://www.autoalantiedotuskeskus.fi/tilastot/suom...

Laman pitkittyessä autojen kestävyys eikun vain paranee.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

Tuo hehkulamppuasia ei ole aivan noin yksinkertainen. Hehkulampun odotettavissa oleva käyttöikä ja hyötysuhde ovat toisilleen käänteiset.

Hehkulampussa tunnetusti noin 5% energiasta muuttuu valoksi. Jos hehkulangan valmistaa paksummasta materiaalista, lampun ikä kyllä kasvaa, mutta hyötysuhde heikkenee entisestään. Ihan viime aikoihin asti myynnissä on ollut ns. long life -hehkulamppuja, joiden käyttöikä on ollut 3000 h, mutta hyötysuhde enää vain 4% tai jopa alle.

Tuo paloaseman kuuluisa hehkulamppu sekin vastaa valontuotoltaan lähinnä koristevaloa.

Joten silloin 1920 -luvulla hyvin saatettiin sopia alan standardeista, joista ikä on yksi, hyötysuhde toinen. Tällaiset valmistajien kesken tehtävät sopimukset toki tänä päivänä ovat tuomittavia, mutta vielä 1970-luvulla aivan vastaavaa sopimista harjoitettiin meilläkin.

Käyttäjän HeikkiAalto kuva
Heikki Aalto

Tämä on niitä sosiaalisesti hyväksytympiä salaliittoteorioita. Onhan 20-luvulla vaikuttanut hintakartelli vakuuttava asiatodiste siitä, että kapitalistipirut pimittävät viherproletariaatilta paratiisin mahdollistavaa tekniikkaa.

Ilmastonmuutoshuijaus & verorahojen suunniteltu kuppaus ? :)

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Monia kuluttajille valmistettavia tuotteita heikennetään tahallaan ja niistä suunnitellaan tarkoituksella sellaisia, ettei niitä kannata tai voi korjata. Tuosta on niin paljon näyttöä, ettei ole tarpeellista puhua mistään salaliittoteoriasta, vaan yleisestä, kuluttajatuotteiden suunnittelussa harjoitetusta käytännöstä.

Muutenhan kuluttajat muuttuisivat kuluttajista säilyttäjiksi, mikä muodostaisi vakavan uhan talouskasvulle ja talouskasvun pilkkaaminen olisi jo melkein jumalanpilkkaa.

Jyrki Paldán

Kiellätkö suunnitellun vanhenemisen olemassaolon?

Käyttäjän HeikkiAalto kuva
Heikki Aalto

En toki kiellä ilmiön olemassaoloa. Korjaava toimenpide on valistunut kuluttajuus.

Käyttäjän timoalivehmas kuva
Timo Ali-Vehmas

Ekologinen kestävyys ei ole vain sitä, että tavarat hajoavat jossain ajassa. Kyse on myös siitä millaisen ympäristöjalanjäljen niiden tuottaminen aiheuttaa. Olisi kiva, jos jostain löytyis todella kattava henkulamppu / energiasäästölamppu kokonaisvertailu.

Hehkulampun valmistus ja materiaalit ovat halpoja ja toisaalta energiasäästölamppujen elinikä on minun kokemuksen mukaan todella huono... ovat varmaan osanneet laittaa niihinkin jonkin osan rajoittamaan kestävyyttä. (Toki ero energiankulutuksessa on olemassa, sitä en kiistä, mutta näin sähkölämmitteisessä talossa, lämmitys ja valot on päällä ja pois aina samaan aikaan, niin mitäpä tuolla on väliä, millaisella lämmittimellä taloa lämmitän)

Niinpä pitäydyn hehkulampuissa niin kauan kuin niitä riittää. :-)

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman

Kyllähän siitä on ollut tutkimuksia täällä useastikin, lopputulema oli se, että Suomessa kesällä tarvitaan aika vähän valoa ja vastaavasti talvella paljon lämpöä, joten hehkulamppu oli näistä kahdesta ekologisempi vaihtoehto,
vaan Suomi ei suostunut hakemaan erityiskohtelua.

viherkaheliosasto naamaili ja puolusteli huonoa päätöstä sillä,
että mitä sillä muka on väliä koska energialamppu on vain välivaihe ledilamppuihin.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

Ei hehkulampussa mitään ekologista ole. Pitkähkön lämmityskauden takia meillä on taloissa lämmitysjärjestelmät, jotka lämmittävät pienemmillä päästöillä mitä sähkölaitteen hukkalämpö tuottaa. Myös sähkölämmitystalossa - lämmittimet sijaitsevat ikkunoiden alla koska siitä niiden lämpö sekoittuu huoneilmaan, valaisimen häviölämpö kerrostuu helposti kattoon eikä siellä hyödytä ketään.

Lisäksi rakennuskannastamme suuri osa on sellaista, jossa sisäilman lämpöä säädetään pelkän ulkolämpötilan mukaan. Tällöin häviölämpö ei edes teoriassa pienennä lämmityskuluja yhtään.

Hehkulamppufanien vakiomantra, lämpö saadaan hyödyksi, ei suuressa mittakaavassa pidä paikkaansa.

Käyttäjän timoalivehmas kuva
Timo Ali-Vehmas Vastaus kommenttiin #14

Se voi tietenkin olla miten vaan. Mutta se mikä tässä koko asiassa on vikana on se, että joku luulee, että systeemi tietää paremmin kuin ihmiset. Minun talossa nyt sattuu olemaan vain niin, että lämmitys sujuu hehkulampuilla juuri sopivasti, sen lämmön lisänä mitä termostaateilla ohjatut patterit ja lattialämpö tuottavat. Jossain toisessa voi olla toinen tilanne.

Mutta oleellinen kysymys on, miksi ihmeessä hehkulamput piti kieltää. Olisi opetettu ihmisiä ymmärtämään. Sama systeemi vastaan ihmiset on meidän ongelma niin monessa muussakin asiassa.

En tiedä hehkulamppujen ympäristöystävällisyydestä, mutta olisin kyllä suuresti yllättynyt, jos energiasäästälamppujen valmistaminen olisi kokonaisvaikutukseltaan pienempi kuin hehkulamppujen. Hehkulamput ovat lasia ja peltiä ja pieni määrä volframia. Mitä lienevät loisteputket yms. sisältävän...

Käyttäjän Jouni kuva
Jouni Tuomela

Myös elektroniikassa on parasta ennen- komponentteja.
Jos vaikkapa puhelin valmistetaan vanhentuneista osista, onko se huijaamista?
Onko tahallinen käyttöiän vähentäminen hyväksyttävää valmistajan tekemänä?

Minusta ei, mutta millä pykälällä tuohon puutut?

Jonne Sirén

Viihde-SERin virtalähteet ovat järjestäen China Export sontaa. Kun takuuaika on ohi, avaan purkin ja vaihdan powerin toision konkat ja kelat, joskus netistä löytyy suorat ohjeet esim digibokseille. Sätöstelemäni digiboksi (konkat/kelat, kovalevy, hiljainen lisätuuletin, parempi maadoitus ie vähemmän häiriöitä) toimii paremmin kuin koskaan tehdaslinjalta lähteneenä. Taitaa pian tulla seitsemäs vuosi täyteen...

Toimituksen poiminnat