Mitä voimme oppia Utøyan tragediasta?

Utøyan ja Oslon tragedioista tuli eilen kuluneeksi kolme vuotta. Iskut olivat poliittisia, ja suunnattu suvaitsevaisuutta ja monikulttuurisuutta vastaan.

Onko siinä syy taistella entistäkin kiivaammin demokratian, suvaitsevaisuuden ja monikulttuurisuuden puolesta? Kunnioittaakseemme uhreja, ja näyttääksemme murhaajalle, että tuollaiset teot eivät kannata?

Mutta entä jos isku olisikin tehty sosiaalidemokraattisen puolueen sijaan sen populistisen puolueen nuorisoleirille, jonka jäsenenä kyseiset terrori-iskut toteuttanut Breivik oli kymmenen vuoden ajan? Olisiko silloin velvollisuutemme taistella suvaitsevaisuutta ja monikulttuurisuutta vastaan, uhreja kunnioittaakseemme?

Olen demokratian, suvaitsevaisuuden ja monikulttuurisuuden kannalla, sataprosenttisesti. Mutta en siksi, että Breivik oli niitä vastaan, vaan siksi, että niillä estetään tällaiset tragediat tulevaisuudessa.

Ylellä haastateltiin tragediasta kirjan kirjoittanutta Åsa Seierstadia. Seierstadin mukaan Breivikin lapsuus oli vaikea: hänestä ei pidetty huolta ja häntä hakattiin. "Lapsuuden kokemukset ja Breivikin luonne johtivat siihen, että jokin hänessä murtui jo varsin varhain." Seierstadin kirja kertoo yhteisöllisyydestä, rakkaudesta ja ystävyydestä. Uhrit olivat läheisiä toisilleen ja kuuluivat omaan yhteisöönsä. "Myös Breivik pyrki epätoivoisesti johonkin yhteisöön, hän halusi olla osa perhettä ja halusi ystäviä ja rakkautta. Hän ei silti onnistunut ikinä saamaan."

Välittäkäämme siis toisistamme. Kohdelkaamme jokaista yksilöä arvokkaasti. Luokaamme ja ylläpitäkäämme instituutioita, jotka tukevat, mutta älkäämme jättäkö lähimmäisiämme yksin niiden varaan. Lisää rakkautta, solidaarisuutta ja huomioimista.

 

[Muokkaus 24.7. klo 21.15: sana demokratiaa korvattu sanalla suvaitsevaisuutta.]

timovirtala
Vihreät Lapinjärvi

Timo Virtala on sosiologi, eduskuntavaaliehdokas ja Loviisan rauhanfoorumin pääsihteeri. Lisää kirjoituksia ja videoblogejalöytyy osoitteesta www.timovirtala.net. Blogissa olevat kuvat, jollei toisin mainita, ovat kirjoittajan ottamia.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu